Kolozsvári Akadémiai Bizottság

A szakbizottság küldetése, célja:

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság általános célja az országos és a nemzeti, valamint a közösségi tudományos érdekek megjelenítése; a tudományos kutatás, a felsőfokú képzés és a tudományos képzés, illetve a fejlesztési stratégiák véleményezése, a tudományos kutatás és a kutatási eredmények közlésének ösztönzése tisztán tudományos célok és a romániai magyar nemzeti közösség érdekében; a tudás presztízsének növelése és a tudományos eredmények színvonalas népszerűsítése; a romániai magyar tudományos közösségen belüli szakmai és személyi kapcsolatok erősítése; a magyar–román szakmai együttműködés szorosabbá tétele. A Kolozsvári Akadémiai Bizottság lehetőség szerint együttműködik a Román Akadémia kolozsvári területi bizottságával (Filiala din Cluj a Academiei Române).

Területi bizottság elnökeSalat Levente

Területi bizottság titkárságvezetője: Szikszai Mária

Munkabizottságok:

Oktatási-nevelési és pszichológiai Szakbizottság

Elnök: dr. Pletl Rita, egyetemi tanár

Társelnök: György Béla

Titkár: dr. Horváth Zsófia Irén, egyetemi tanársegéd

Tagok: Albert-Lőrincz Enikő, Albert-Lőrincz Márton, Ambrus Zoltán, Antal Imola, Bakk-Miklósi Kinga, Barabási Tünde, Birta-Székely Noémi, Demény Piroska, Dósa Zoltán, Fóris-Ferenczi Rita, Fodor László, Gergely Erzsébet, Gogolák H. Oláh Edit, Grósz Imra Emese, György Béla, Horváth Zsófia, Kádár Annamária, Kerekes Adelhaida, Kósa István, Kovács Ferenczi Réka, Kovács Zoltán, Kővári Zolna Katinka, Krizbai Tímea, Lukács Márton Réka, Péntek Imre, Péter Lilla, Pletl Rita, Preitl István György, Székely Attila, Szentes Erzsébet, Tamási Zsolt-József, Tódor Erika Mária, Tőkés Gyöngyvér, Erika, Varró Éva, Zsigmond István 

Területi bizottság által működtetett honlap: www.kab.ro (új honlap készítése folyamatban)

Fontosabb kiadvány: 

Péntek János, Salat Levente, Szikszai Mária (szerk.): Magyar tudományosság Romániában 2002‒2013 között. Kolozsvár, Ábel Kiadó, 2015.

http://kab.ro/index.php?page=rmt2002_2013k

A háromkötetes munka tizenkét év romániai magyar tudományosságának szintézise. A KAB irányításával megvalósult kötet 24 szakterületi összefoglalót tartalmaz.